Nemme fastelavnsboller med butterdej
Disse nemme fastelavnsboller med butterdej er den hurtige genvej til lækre, luftige og cremede fastelavnsboller. De kræver ingen gærdej eller lang hævetid, så de er perfekte, hvis du vil lave fastelavnsboller på under en halv time.
Nemme fastelavnsboller med butterdej – klar på 30 minutter
Butterdejen bliver flaky og sprød, mens kagecreme, marmelade og flødeskum giver en blød og sød kontrast. De er supernemme at lave og kan pyntes lige som du ønsker. Hvis du ønsker en endnu hurtigere version, har jeg også en opskrift med croissanter med chokoladecreme, som du finder lige her.
Nemme fastelavnsboller med butterdej
Forberedelsestid: 10 min
Tid i alt: 30 min
Antal: 6 stk.
Ingredienser
2 ruller butterdej
1 æg
½ brev kagecreme fra Dr. Oetker
2,5 dl mælk
6 store tsk jordbærmarmelade
¼ l piskefløde
Fremgangsmåde
1. Bag butterdejen
Læg de to stykker butterdej oven på hinanden.
Udstik runde boller med et glas eller en udstikker.
Pensl toppen med æg, og bag dem efter pakkens anvisning.
Lad dem afkøle helt.
2. Lav fyldet
Lav kagecremen efter pakkens anvisning.
Pisk fløden til skum.
3. Saml fastelavnsbollerne
Skær butterdejsbollerne over.
Fordel en klat kagecreme, en skefuld jordbærmarmelade og lidt flødeskum i hver.
Læg låget på.
4. Pynt og servering
Pynt med glasur og krymmel, hvis du vil gøre dem ekstra festlige.
Tips til variation
Anden smag: Prøv med hindbær- eller solbærmarmelade for en anden smagskombination.
Mere fylde: Tilsæt lidt hakket chokolade eller vaniljesukker i flødeskummet.
Kan de laves i forvejen? Ja, men butterdej er bedst, når det er friskbagt. Uanset, er det i hvert fald bedst, at vente med at samle dem til lige før servering, så butterdejen forbliver sprød.
Gammeldags fastelavnsboller og moderne varianter?
Fastelavnsboller har en lang tradition i Danmark og er en vigtig del af fastelavn. Der findes to hovedtyper: gammeldags fastelavnsboller og moderne fastelavnsboller. Selvom begge varianter forbindes med den samme højtid, er der stor forskel på deres dej, fyld og servering.
Gammeldags fastelavnsboller – den klassiske version
Gammeldags fastelavnsboller er bagt med en blød og luftig gærdej, der minder om en klassisk bolle. De er næsten altid fyldt med creme, remonce og/eller marmelade og bages med fyldet indeni, så det smelter sammen med bollen. Efter bagning kan de pyntes med glasur, men de har som regel et mere enkelt udtryk end de moderne varianter. Du kan se min opskrift på helt klassiske fastelavnsboller her.
Moderne fastelavnsboller – inspireret af konditorkager
Moderne fastelavnsboller er ofte mere dekadente og inspireret af konditorkager. De laves typisk med butterdej, wienerdej eller endda choux-dej, hvilket giver en mere luftig og sprød tekstur. I stedet for at bage fyldet indeni, flækkes bollerne efter bagning og fyldes med flødeskum, kagecreme, syltetøj eller andre smagsgivere som chokolade eller karamel.
Disse fastelavnsboller minder om svenske semlor eller franske éclairs, hvor de forskellige lag gør dem ekstra festlige og indbydende. De pyntes ofte med flormelis, chokoladeovertræk eller frysetørrede bær, hvilket giver et mere luksuriøst udtryk.
Jeg har f.eks. lavet t0 firkantede versioner, én med vaniljecreme og jordbær skum og én med lemoncurd og marengs. Dem finder du lige her.
Disse nemme fastelavnsboller med butterdej er den perfekte hurtige løsning, når du vil lave hjemmelavede fastelavnsboller på ingen tid.
Skriv et svar