Hjemmebagte fastelavnsboller
Det her er en klassisk opskrift på hjemmebagte fastelavnsboller – den perfekte weekendaktivitet, hvor du kan nyde duften af nybagt dej og en cremet vaniljecreme, mens bollerne hæver. Fastelavnsboller er en tradition, der har rødder langt tilbage i tiden og forbindes med fejringen af fastelavn, hvor de søde boller markerer overgangen til den kommende fasteperiode. I dag er de dog en ren nydelse, og de kan varieres i det uendelige – fyld dem med klassisk vaniljecreme, lidt chokolade eller en smule marmelade for ekstra smag.
Hjemmebagte fastelavnsboller – klassiker med vaniljecreme
Dejen er luftig, let sød og perfekt at arbejde med, mens fyldet er silkeblødt og fuld af vaniljesmag. Når bollerne er bagt, får de en fin gylden overflade, og med et lag glasur på toppen bliver de fuldendte. Perfekte til en hyggelig eftermiddag med en kop kaffe eller som en lækker overraskelse til fastelavn.
Fastelavnsboller – hjemmelavet klassiker med vaniljecreme
Forberedelsestid: 20 min
Tid i alt: 2 timer
Antal: 12 stk.
Ingredienser
Bolledejen:
2 dl mælk
25 g gær
2 æg
40 g sukker
Lidt salt
550 g mel
100 g smør
1 æg til pensling
Vaniljecreme:
2 æggeblommer
2 tsk vaniljesukker
50 g sukker
25 g majsstivelse
3 dl mælk
Fremgangsmåde
1. Lav bolledejen
Lun mælken let, og rør gæren ud i den. Tilsæt æg, sukker og salt. Rør derefter 400 g mel i, så dejen bliver blød og klistret. Tilsæt det kolde smør i små tern, og rør videre, indtil smørret er arbejdet ind i dejen. Tilsæt til sidst resten af melet, og ælt dejen i 10-15 min. Lad den hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
2. Lav vaniljecremen
Pisk æggeblommer, vaniljesukker, sukker og majsstivelse sammen i en skål. Bring mælken i kog i en gryde, og hæld lidt af den varme mælk over i æggemassen, mens du rører. Hæld blandingen tilbage i gryden, og pisk konstant, indtil cremen tykner. Hæld den i en skål, dæk overfladen med husholdningsfilm, og sæt den på køl.
3. Form bollerne
Rul dejen ud til ca. 30 x 40 cm, og del den i 12 firkanter. Fordel en god skefuld vaniljecreme på midten af hver firkant – du kan også tilføje chokolade eller marmelade. Saml de fire hjørner af dejen, klem siderne sammen, og form dem til boller. Placer dem på en bageplade, og lad dem efterhæve i 40 min.
4. Bagning
Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem ved 190 grader i ca. 15-18 min, til de er gyldne.
5. Pyntning
Lad bollerne køle af, og pynt dem med glasur efter eget ønske.
Tips til variation
Mere smag: Prøv at tilsætte revet citronskal til dejen eller cremen for en frisk smag.
Chokoladefyld: Hak lidt mørk chokolade og kom det sammen med vaniljecremen.
Frysevenlige: De kan sagtens fryses – vent dog med glasuren, til de skal serveres.
Disse fastelavnsboller smager lige så godt, som de ser ud, og de vil med garanti skabe glæde hos både børn og voksne. Perfekte til fastelavn, men også til enhver anden lejlighed, hvor der skal lidt ekstra forkælelse til.
Skriv et svar