Risalamande – den ultimative juledessert! Jeg har brugt den samme opskrift i 15 år, og jeg melder mig altid frivilligt til at tage den med juleaften, fordi jeg ved, at denne version spiller hver gang!
Risalamande – en vaskeægte juleklassiker
Der findes et utal af variationer, men for mig er hemmeligheden bag den perfekte risalamande en silkeblød grød, let pisket fløde og masser af smag fra vanilje og mandler. Den skal være cremet, men ikke for tung, sød men ikke kvalm, og vigtigst af alt – den skal have bid fra de hakkede mandler.
Og husk nu lige at gemme en hel mandel, inden du hakker dem alle! Det er jo en del af julemagien.
Risalamande – den bedste opskrift til juleaften
Forberedelsestid: 30 min
Tid i alt: 12 timer (inkl. afkøling)
Antal: Ca. 8 portioner
Ingredienser
Risengrød:
3 dl vand
180 g grødris
1 l mælk
Risalamande:
100 g smuttede mandler
2 tsk vaniljesukker
5 spsk sukker af høj kvalitet (smag til)
½ l fløde
Sådan laver du risalamande
1. Kog risengrøden
Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde, og lad det småkoge ved jævn varme i ca. 20 minutter, mens du rører undervejs.
2. Tilsæt mælken
Hæld mælken i, og skru op for varmen, mens du rører jævnligt. Lad grøden simre, indtil den har suget alt væsken, og risene er bløde. Det kan være nødvendigt at tilsætte lidt ekstra mælk, hvis risene ikke er færdigkogte.
3. Afkøl grøden
Stil grøden på køl natten over, så den bliver helt kold.
4. Klargør ingredienserne
Smut mandlerne, hak dem groft (gem en hel mandel til mandelgaven!).
5. Pisk fløden
Pisk fløden sammen med sukker og vaniljesukker, indtil den er blød og luftig – den må ikke blive for stiv.
6. Bland risalamanden
Rør de hakkede mandler i den kolde risengrød. Vend herefter fløden i grøden lidt ad gangen, indtil den har den perfekte cremede konsistens.
Tips til den bedste risalamande
Perfekt konsistens: Vend fløden forsigtigt i grøden – ikke for meget ad gangen, så den ikke bliver for flydende.
Ekstra smag: Tilsæt lidt friskrevet citronskal eller en skefuld amaretto for en ekstra dimension.
Kan den laves i forvejen? Ja! Risalamande bliver kun bedre af at stå i køleskabet i et par timer inden servering.
Server den med en lun kirsebærsauce, og så har du den perfekte afslutning på julemiddagen. Skal du prøve den i år?
Skriv et svar