Juleboller med rosiner, appelsin og chokolade
Der er ikke noget bedre end duften af hjemmebag i december! Disse juleboller er luftige, bløde og fyldt med julens smage. De passer perfekt til morgenkaffen, eftermiddagshyggen eller som en sød bolle i juledagene.
Bløde juleboller – den perfekte decemberhygge
Smagen er en skøn kombination af sødme og krydret julestemning. Appelsinskallen tilfører en frisk og aromatisk smag, rosinerne giver en let sødme, og chokoladeknapperne smelter blødt ind i dejen og gør bollerne ekstra lækre. Drysset med perlesukker og hasselnødder får de en sprød overflade, der giver en skøn kontrast til den bløde midte.
Det vigtigste ved disse boller er æltetiden og hævetiden – de giver dejen den helt rigtige struktur og sikrer, at bollerne bliver luftige og saftige. Så selvom det kræver lidt tålmodighed, er resultatet det hele værd!
Bløde juleboller med rosiner, appelsin og chokolade
Forberedelsestid: 25 min
Tid i alt: 2 timer
Antal: 12 boller
Ingredienser
2,5 dl kold mælk
25 g gær
1 æg
500 g mel
1 tsk sukker
En smule salt
75 g koldt smør
70 g appelsinskal
70 g rosiner
70 g chokoladeknapper
Til pensling og topping:
1 sammenpisket æg
1 spsk perlesukker, en smule hasselnøddeflager
Sådan laver du julebollerne
1. Lav dejen
Opløs gæren i den kolde mælk. Tilsæt æg, mel, sukker og salt, og ælt dejen i ca. 15-20 minutter, indtil den er glat og slipper skålen.
2. Tilsæt smørret
Skær smørret i små tern, og tilsæt det lidt efter lidt, mens dejen fortsat æltes. Ælt videre i ca. 20 minutter, indtil dejen igen er glat og smidig.
3. Rør fyldet i
Tilsæt appelsinskal, rosiner og chokoladeknapper, og rør dem hurtigt rundt i dejen. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
4. Form bollerne
Ælt dejen kort igennem uden at slå al luft ud af den. Del den i 12 lige store stykker, og tril dem til boller.
5. Anden hævning
Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve i ca. 30 minutter.
6. Pensling og bagning
Pensl bollerne med et sammenpisket æg, og drys med perlesukker og hasselnøddeflager. Bag dem ved 180 grader i 12-15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
Tips til variation
Uden chokolade: Hvis du vil lave en mere klassisk julebolle, kan du udelade chokoladen og erstatte den med lidt ekstra rosiner eller hakkede nødder.
Ekstra krydret: Tilsæt lidt kanel eller kardemomme i dejen for en endnu mere julet smag.
Kan de fryses? Ja! Bollerne kan fryses ned og blot lunes i ovnen, når de skal nydes.
Disse juleboller er perfekte til decemberhyggen – de er bløde, fyldte med julens smage og helt uimodståelige, når de serveres lune med smør. Skal de på dit julebord i år?
Skriv et svar