Jeg har aldrig før prøvet at lave donuts før. Jeg har altid troet at det var en omstændig og vanskelig proces. Og derfor har jeg heller aldrig troet, at det var et projekt jeg skulle kaste mig ud i. Men jeg havde besluttet mig for, at der skulle være lyserøde donuts, til min flamingofest og eftersom jeg ikke kunne finde nogen ordentlige, færdiglavede, måtte jeg jo kaste mig ud i det.
Det var først da jeg begyndte at kigge rundt efter en opskrift, at jeg kunne se, at det ikke virkede så stor en opgave alligevel. Jeg har taget udgangspunkt i Anna au Chocolats opskrift. Jeg har markeret nogle steder, du skal være særligt opmærksomme på, for at få de flotteste og bedste donuts – ting jeg ikke selv var opmærksom på. Jeg må vidst snart lave en portion igen, så jeg kan få rettet op på alle fejlene! 😉
Opskriften giver omkring 20 donuts og huller.
Alt du skal bruge er:
- 2,7 dl mælk
- 50 g sukker
- 2,5 tsk tørgær
- 2 æg
- 140 g smør
- 550 g mel
- En smule salt
- Evt. en smule kardemomme
- 1 liter olie til stegning
Sådan gør du:
Lun mælken i en gryde og tilsæt herefter sukker og gær. Rør kort rundt i skålen og lad det hvile i 8 minutter. Imens smeltes smør i en anden gryde og køles let ned. Pisk æggene sammen og bland det sammen med den smeltede smør. Æggemassen og gærblandingen hældes sammen og kommes i en røremaskine med dejkrog. Bland salt i melet og tilsæt melet lidt efter lidt til den våde blanding. Lad den røre i dejen til den er hel ensaret og lad den efterfølgende køre i yderligere 7-10 min. Dejen kan godt virke lidt fugtig, men der skal ikke tilsættes mere mel. Lad dejen hvile et par minutter i skålen, inden du kommer den over i en skål, smurt med olie. Vend gerne dejen rundt i olien, så den er helt dækket. Dæk skålen med husholdningsfilm og sæt den på køl til næste dag.
OBS! Hvis du ikke bruger røremaskine, kan du bare tilføje mel lidt efter lidt til de våde ingredienser, mens du rør/ælter dejen, indtil alt mel er vendt i.
Strø mel på bordet og rul dejen ud til ca. 1 cm tykkelse. Brug en udstikker på ca. 8 cm og udstik dejen. Lav derefter hullerne med en 3-4 cm udstikker. Hav bagepapir drysset med mel* klar, og flyt donuts og huller derover. *Dette er ikke step du vil springe over. Når de udstukket donuts skal hæve, vil de gerne hænge fast i bagepapiret, hvis du ikke får det drysset med lidt mel. Det gør det svære at få dem af papiret, og de bliver ikke så pæne. Jeg havde lidt for travlt og fik i farten ikke lige det med mel med, så mine blev ikke så kønne. Det gør selvfølgelig ikke noget ved smagen, men vi vil vel alle gerne lave flotte donuts?
Lad donuts og huller hæve lunt* i ca. halvanden time. Igen markere jeg her lige vigtigheden af, at lade dem hæve en lunt, måske endda varmt sted. Dejen kommer lige fra køleskabet og hvis de ikke får lov at hvile varmt, hæver de ikke – det gjorde mine desværre ikke.
Varm olien op til ca. 175 grader og pas på at olien ikke bliver for varm. Hvis den gør det, risikere du at de bliver lidt for sprøde og brune. Alt afhængig af størrelsen på din gryde, kan du stege 2-3 donuts ad gangen. Lad dem stege til de i gyldne, i ca. halvandet minut, og vend dem halvvejs. Steg til sidst hullerne – her kan du godt smide lidt flere i ad gangen. Tag donuts op af gryden med en hulske og lad dem hvile på masser af køkkenrulle. Sørg for at vende dem rundt, så papiret kan suge noget af olien.
Glasur
Når donuts og huller er kølet af kan du glasere dem. Du kan både lave en tynd glasur eller smelte noget chokolade. Jeg har valgt at bruge en tyk, lyserød glasur. Jeg brugte et sted mellem 300 og 400 gram flormelis og hældte vand i, til den havde en tyktflydende konsistens. Sørg for at bruge kogende vand til glasuren, så sætter den sig hurtigere, når du stiller donuts til ‘tørre’.
Velbekomme.
Skriv et svar