Hjemmelavet tapas til store fester – festmad til mange mennesker
Til store fester, er maden som regel den største madpost. Kurvertprisen ligger gerne fra 100 kr og oftest derover, især hvis man både kører forret, hovedret og dessert. En måde at skære lidt i den post, kan være, at lave maden selv. Men dertil kommer nogle udfordringer. De færreste af os, har køkkenkapacitet nok til, at stå og kokkere til 50+ derhjemme, og man skal som regel bruge flere dage i forvejen på at forberede det. Derudover kommer også udfordringerne med at varme det og servere det, når gæsterne ankommer.
Da vi forrige år, skulle fejre vores 25 og 30 års fødselsdag, ville vi gerne give den max gas, men vi havde en gæsteliste på mere end 50 mennesker og med en kuvertpris på 2-300,-, kunne det nemt løbe op i 10.000,- alene for maden. Vi tog derfor en beslutning om, at stå for maden selv. Vi ville heller ikke bruge penge på serveringspersonale eller køkkenhjælp, så der skulle tænkes kreativt. Valget faldt på tapas – af flere grunde. Tapas kan varieres i det uendelige, vi ville gå efter de ‘kolde retter’ og det hele kunne købes ind relativt billigt, når der skulle handles til så mange.
Tapas som festmad
Tapas er jo egentlig et vidt begreb, der dækker over en masse små retter, der kan sammensættes som man vil. Der er de obligatoriske oste og pølser, men derudover er det kun fantasien der sætter grænser. Herunder får du mit bud, på en kold tapas, der ikke koster kassen, og som man ‘nemt’ kan lave selv.
Når der skal laves mad til mange, er det vigtigste nok, at få planlagt i god tid og skabe et godt overblik, Ovenstående stod vi selv for at lave, men vi kunne kun nå det, fordi vi havde planlagt, hvad der skulle laves i løbet af ugen op til. Frikadellerne blev lavet et par uger i forvejen og kom i fryseren. De lækre brownies stod min svigermor for at bage, pastasalaten blev lavet om torsdagen, så kunne det også nå at trække smag. Wraps og salami hapsere med flødeost blevet lavet om fredagen, og det hele blev anrettet lørdag formiddag, inden gæsterne kom. Nedenunder kommer jeg med mit bud på, hvordan du kommer godt i mål, med tapas til mange mennesker, uden at få (alt for meget) stress, på selve festdagen.
Tips og tricks til at lave tapas til mange mennesker
- Økonomisk kan det godt betale sig, at tænke over årstiden for festen. Især frugt og grønt, svinger meget i priserne. Gå derfor efter dem, der i sæson, hvis du gerne vil spare. Jordbær kan f.eks. være en dyr affære i januar, mens de kan købes til billige penge, i sommermånederne.
- Find gerne nogle retter, der kan laves/forberedes i forvejen og smides i fryseren. Det kunne f.eks. være frikadeller, hjemmebagt brød, tærter og kager.
- Skræl, skær og klargør dagen i før. Dette kræver et stort antal plastik bokse og poser, men det kan spare dig for nogle timer på selve dagen. Sørg for at skrælle, hakke og skære alt, der overhovedet kan lade sig gøre, dagen før og opbevar det i bokse og poser. På den måde, skal du kun bruge tid på at anrette og blande retterne, på selve dagen.
- Hvis du vælger relativt mange ‘tapas retter’, så husk, at alle gæster, ikke kommer hele vejen rundt. Og at portionerne pr. person ikke behøver at være så store.
- For at undgå udfordringerne, med pladsmangel i ovnen og på komfuret, kan du nøjes med primært, at servere kolde retter. Så er der ikke noget der skal sættes i ovnen, mens gæsterne ankommer.
- Sørg for at have fade og skåle klar, inden dagen. Gør dig klart i hovedet, hvad der skal serveres i/på hvad.
- Tag i mod hjælp! Også selv om, du tror du kan klare det hele selv. Nogle gange, får man undervurderet mængden af opgaver på selve dagen og overvurderet sine egne evner. Og det er ikke rart for hverken dig eller dine gæster, hvis du har stresset, helt frem til deres ankomst. Så hvis nogen tilbyder dig, deres hjælp, så sig ja tak.
Du kan se flere billeder fra vores fødselsdag her.
Skriv et svar